Lyssna

13,5 miljoner till kvalitetshöjning i distansutbildning

Åtta lärosäten får finansiering från Universitets- och högskolerådet (UHR) för att vidareutveckla distansutbildningen. Totalt fördelas 13,5 miljoner kronor.

Regeringen har gett UHR i uppdrag att stödja en kvalitetshöjning och öka genomströmningen i distansutbildning vid universitet och högskolor 2021-2022. Ett led i uppdraget är att fördela medel till utvecklingsprojekt som ska främja en långsiktig utveckling av organisation och kultur inom distansutbildningsområdet vid svenska lärosäten under 2022.

Ansökan om projektmedel hölls öppen i cirka två månader och stängde den 14 november. UHR fick in sammanlagt 19 ansökningar.

– Det är glädjande att utlysningen lockat lärosäten med olika storlek och erfarenhet av distansutbildning. Det är också positivt att även mer traditionella campusorienterade lärosäten visat intresse. Distansutbildningen är viktig för att fler ska välja att studera vidare och en kvalitetssatsning är angelägen för att både öka genomströmningen och stärka kompetensförsörjningen i hela landet, säger Eino Örnfeldt, generaldirektör för Universitets- och högskolerådet.

Åtta lärosäten får medel

UHR har beslutat att bevilja medel till åtta projekt av de inkomna 19.

Fokus i bedömningsarbetet har varit kvaliteten på de beskrivningar som lämnats utifrån frågeställningarna i ansökningsformuläret, samt hur väl de beviljade projekten sammantaget ger ett resultat som uppfyller regeringens uppdrag till UHR. Ambitionen har varit att bevilja medel till så många projekt som möjligt som kvalitetsmässigt sett uppfyllde bedömningskriterierna.

Följande lärosäten får chansen att realisera sina projektidéer under perioden 2022:

  • Sophiahemmet Högskola
  • Malmö universitet
  • Stockholms universitet
  • Högskolan i Skövde
  • Gymnastik- och idrottshögskolan
  • Kungliga Tekniska högskolan
  • Blekinge Tekniska Högskola
  • Jönköping University

Mentorstöd kommer att erbjudas till de lärosäten som erhållit utvecklingsmedel. Projekten åtar sig att även medverka i spridningsaktiviteter som arrangeras av UHR.